Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Sağlık Bakanlığı 2017 Bütçe sunumuna göre; kişi başına düşen ilaç harcaması Türkiye’de 170 Dolarken, OECD ortalaması ise 527 Dolardır. Bu rakamlara göre Türkiye’de ilaç ve sağlık harcamaları çok düşük. Sağlık harcamaları içerisinde ilaç harcamaları 2016’da 22,1 Milyar olarak gerçekleşmiş, 2017 bütçesinde ise 23,8 milyar olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir. Bütçeden ilaca ayrılan payın 24 milyar TL’ye yaklaşmış olması sektör adına olumlu bir gelişmedir. Türkiye, 2016 yılı ilaç sektörü büyüklüğü bakımından dünyada 16’ıncı, Avrupa’da 6’ıncı sırada yer almaktadır.
İlaç fiyatlarında döviz/Euro kuru 2015 Eylül ayında 2.07 TL’ye çıkartılmış; 20 Şubat 2017 itibariyle ise 2,34 TL’ye çıkmıştı. Euro kurunun 2.34’e çıkarılmasıyla ilaç fiyatlarında yaşanan artışın eczanelere ve eczacının reel gelirine yansıması sınırlı olacaktır.
Türk Eczacıları Birliği’nin, “Bugün piyasanın kutu satışı olarak %81’ini oluşturan 10 TL’nin altındaki ilaçlarda % 25 kârlılıkla eczanelerin finansal sürdürülebilirliğini sağlamak mümkün gözükmemektedir. Eczacının bu kârlılık oranlarının dışında sabit bir ücret alması zorunluluktur” talebi bu noktada büyük önem arz etmektedir.
Şu aralar gıda takviyeleri gündemde diyebiliriz. Eczaneler gıda takviyelerinin satışlarından memnunlar. Pazarda marka sayısı artarken; Orzax, Zade Vital, İlko İlaç, Oro İlaçları, Bayer, Abdi İbrahim, Sifar İlaçları bu pazardaki payını sürekli artırıyor. Pazar payının artmasında bu firmaların özellikle eczacılara ulaşan yayınlara reklam vermelerinin de faydası büyük sanırım. Dermokozmetik sektörü ise 2017 yılına sıkıntılı başladı. Yaşanan ekonomik daralmadan etkilenen sektörün hareketlenmesi eczanelere de olumlu yansıyacaktır. Ama eczacıya ulaşmadan da bu pazarda başarılı olmak mümkün değil. Sektörel yayınlar bu noktada açığı kapatabilir.
Bildiğiniz gibi yeni bir düzenleme ile eczane tabelalarının değiştirilmesi gündemde. Ekonomik açıdan büyük sıkıntının yaşandığı böyle bir ortamda asgari 4 bin lira civarında olan bu tabelaların yenilenmesinin istenmesi gereksiz bir uygulamadır. Türkiye’de hiçbir meslek sahibinin tabelasına karışılmazken eczanelerin tabelalarına karışılması manidardır. Tüm eczanelerin tabelaları vardır zaten. Bu uygulamayı en 3 -4 yıllık bir zaman dilimine yaymak lazım diye düşünüyorum. Tabelası eskiyen meslektaşlarımız bu zaman dilimi içerisinde tabelalarını yapılan yasal düzenlemeye uygun şekilde değiştirebilirler.
Eczacılarımızın birçok sorunları bulunmaktadır. Bu sorunların bazılarını Tüm Eczacı İşverenler Sendikası geçtiğimiz günlerde şu şekilde dile getirmişti:
“Meslek hakkımız verilmelidir.
Muayene ücretlerinin tahsildarlığı eczacılara yaptırılmamalıdır.
Kurum iskontolarının yükü eczacı üzerinden kaldırılmalıdır.
Bitkisel ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın kontrolünde eczanelerden verilmelidir.
Kozmetik ürünler eczanelerden verilmelidir.
Nöbetçi eczacıların can ve mal güvenliği sağlanmalıdır
Bulunamayan ilaçlar için; ilaç fiyatlarının belirlendiği kuru güncelleyip, firmaların ilaçları ülkemize getirmesi ve PTT ya da kargo ile değil, tüm ilaçların eczanelerden verilmesi sağlanmalıdır.
Nüfus sınırlamasına yönelik düzenleme olmasına rağmen yeni fakülte açılması diplomalı işsiz ordusunun sayısını arttırmaktadır. Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.
Reçetesiz ilaç konusu çözülmeli, reçete tekrarı ilacı sorunsuz olarak eczacılar hastaya verebilmelidir.
SGK’nın eczacılara verdiği hizmet bedeli reçete başına 25 kuruştan makul bir seviyeye çıkarılmalıdır.” Bu sorunların 2017’de çözüme kavuşturulması en büyük temennimiz.
İstanbul, Nisan ayı içerisinde eczacıları bir araya getirecek önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacak. 3. İVEK Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi 26-29 Nisan 2017 tarihleri arasında WOW İstanbul Hotel&Convention Center’da gerçekleştirilecek. İVEK Vakfı tarafından düzenlenecek olan bu kongrede OTC News dergisi olarak yer alacağız. Tüm dostlarımızı bekleriz.
Bu arada yazı ailemize yeni bir isim katıldı. Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Ecz. Metin Uyar’a OTC News Ailesi’ne ‘Hoş geldin’ diyorum. Metin Uyar aynı zamanda Milliyet Gazetesi’nde sağlık köşesi yazıyor. Türk Eczacıları Birliği’nin de 61. Yaşını kutlar, nice 61. Yıllar dilerim.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…