Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Dünya Sağlık Örgütü’nün geleceğin eczacısında olması gereken özellikleri tanımladığı 8 yıldız ile ilgili ilaç-odaklı eğitimden hasta-odaklı eğitim reformunun ardından müfredatını yenileyen Altınbaş Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ilk 8 yıldızlı eczacılarını mezun etti. 8 yıldız ile eczacıların banko arkasından çıkıp araştırma ve analiz yapması amaçlanıyor. 8 yıldızlı eczacı; Bakım veren, Karar verici, İletişimci, Yönetici, Öğretici, Yaşam boyu öğrenen, Lider ve Araştırmacı olacak. Tüm bunlar çok güzel. İyi de 8 yıldızlı eczacı olarak yetişip 3 kuruş kazanmayı bu işin neresine konumlandıracağız.
İnanır mısınız eczacı arkadaşlarımız çocuklarını artık eczacı olmaları için teşvik bile etmiyor. Son yıllarda iyice düşen cirolar, artan masraflar eczacının belini kırarken alınan herhangi bir tedbir de gözükmüyor. Özel üniversitelerde oku, binlerce lira ver eczacı ol. Sonra eczane aç ayda 2 bin 3 bin TL kazan. Birçok öğrenci hayal kırıklığına uğruyor bu tabloyu yaşayınca. Eczane açmayıp ikinci eczacı olarak eczanelerde çalışıyor birçok eczacı. Eczacılık fakültelerinin çok olması her yıl binlerce eczacının mezun olup eczane açması mevcut durumu daha da kötüleştiriyor. Doğru dürüst bir Meslek Hakkı verilmeli eczacılara. Avrupa’daki örnekleri gibi.
Üzerinde durulması gereken bir önemli konu ise; diğer meslek gruplarında mesleki eğitim ve nitelikli eleman çalıştırmak devlet tarafından desteklenirken, teşvik edilirken maalesef ki eczane boyutunda bırakın desteği, engelleniyor, eczacılar cezalandırılıyor. Eczaneler daha fazla istihdam oluşturacak, yatırım yapacak bir ciroya ulaştığı zaman daha fazla iskonto uygulamak zorunda kalıyor, daha az reçete bedeli alıyor vergi dilimi yükseliyor. Önümüzdeki yıl başlayacak olan son sınıf öğrencilerinin zorunlu stajları için eczanelere İŞKUR vs. yoluyla sağlanacak devlet desteği ile ilgili bir çalışma da yürütülmeli Türk Eczacıları Birliği tarafından. Velhasıl sorunlar çok.
Yeni Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Ahmet Demircan oldu. Türk Eczacıları Birliği tebrik ziyaretinde bulundu. Adettendir ziyaret sırasında tabi ki eczacıların sorunları da anlatıldı. Her yıl onlarca defa anlatılan bu sorunlara çözüm bulunuyor mu? Pek değil. Aile hekimliği ile adapte bir aile eczacılığı yönünde çalışma başlatılması bu konuda girişimlerde bulunulması gerekli. Bu sayede hastane ve ASM yanlarında eczane yığılmalarının da önüne geçilmiş olur.
Güzel bir haber Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan (TİTCK) geldi. TİTCK, PIC/S (Uluslararası İlaç Denetim Birliği) üyeliğine kabul edildi. Dört yıldır devam eden değerlendirme ve denetimin sonuçları Tayvan’ın başkenti Taipei’de gerçekleştirilen toplantıda açıklandı. Toplantıya TİTCK adına Denetim Hizmetleri Kurum Başkan Yardımcısı Fatih Tan, PIC/S yetkilisi Gülşen Yılmaz ve sağlık denetçisi Muhammed Enes Demir katıldı. 1.1.2018 tarihinden itibaren geçerli olacak üyelikle birlikte TİTCK tarafından yapılan denetimler tüm Dünya’da kabul görecek. Türkiye’de üretilen ilaçların kalitesi ve güvenliği tescil edilmiş olacak. Ülkemizde üretilen ilaçların Dünya pazarına açılmasının önündeki teknik engeller de ortadan kalkacak.
Bu sayımızda önemli röportajlarımız var. İlk röportajımız TAB İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Pahsa ile. TAB İlaç’ın çalışmaları hakkında bilgiler veren Sayın Pahsa, 5 yıldır pazarda olmalarına rağmen alanlarında ilk 3 içerisinde yer aldıklarını söylüyor. Önemli bir başarı grafiği yakalayan Tab İlaç’ın gelişimini röportajda okuyabilirsiniz. Spor Eczacısı Uzm. Ecz. Ayşegül Birlik ile de spor eczacılığı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Önemli bilgiler veren Birlik’in röportajını okumanızı öneririm. “Eczanemiz genişledikçe çeşitliliğimiz ve iş hacmimiz artıyor” diyen Park Eczanesi Eczacısı değerli Necip Mercan ile de güzel bir söyleşi yaptık. Eczane dizaynının önemine değinen Necip Mercan önemli ayrıntılar veriyor röportajında. Lansinoh 2017 Uluslararası Emzirme Araştırması sonuçları da açıklandı. Lansinoh Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Derya İşçioğlu, araştırmanın sonuçlarını dergimize açıkladı. Bu ayrıntılı haber de sayfalarımız arasında.
Ecz. Berat Beran, Ecz. Veysel Demirci, Ecz. Ali Erdem, Fikret Küçükkoyuncu ve Orhan Yıldız da köşe yazılarıyla eczacılarımızın ilgilenecekleri konulara dikkat çekiyorlar… Yazarlarımız arasına değerli eczacı dostumuz Uzm. Ecz. Fatih Karataş da katıldı. Fitoterapi üzerine yazılar yazacak olan Karataş’ın ilk yazısı bağışıklık sistemi destekleyicileri üzerine. Eylül ayı Eczacı Odalarında seçim ayı. Tüm Eczacı Odalarımıza seçimlerde başarılar dilerim…
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın…