25 bin eczacının 10 bini zarar ediyor. Bu büyük bir rakamdır. SGK ödemeleri ortada. Herkes sorunu biliyor ama çözüm getiren yok… 2016 yılı şimdiden eczacılar için kayıp yıl olmasın…
1 Kasım seçimleriyle birlikte Türkiye’deki 78 milyon vatandaşın sağlığı yine AK Parti’ye emanet. 13 yıl boyunca iktidarda olmak kolay değil. Sağlık politikalarının iktidarda kalmada etkin bir payı olduğunu söyleyebilirim.
13 yıl boyunca sağlık hizmetlerinde devlet vatandaşı düşündüğü kadar kendisini de düşündü. Nasıl mı? İlaç fiyatları düşürüldü. Vatandaş ucuz ilaç almaya başladı ama 25 bin cezacının kârı yüzde 60-70 düştü. İlaca daha az ödeme yapayım derken eczacılık bitme noktasına geldi. 20-25 bin TL ciro yapan eczaneler kirasını bile çıkartamıyor. Bu duruma seyirci kalınması nereye kadar devam edecek bilemiyorum. Acilen tüm paydaşların yer aldığı bir yuvarlak masa toplantısı yapılmalı. Eczacıların sorunları masaya yatırılmalı. Bakanlık, SGK, sivil toplum, ilaç firmaları bu masada yer almalı. Bu kâr oranlarıyla eczacılık hizmetinin sürdürülemeyeceği ilgililere anlatılmalı. Türk Eczacıları Birliği zarar eden eczacıların durumlarına eğilmeli. Onlarca olsa sorun yok, binlerce eczacı sorun yaşadığı için TEB bu konuya hassasiyet göstermeli. Daha protokol bile imzalanmadı. Eczacının yeni protokolde kazanımları ne olacak kimse bilmiyor.
25 bin eczacının 10 bini zarar ediyor. Bu büyük bir rakamdır. SGK ödemeleri ortada. Herkes sorunu biliyor ama çözüm getiren yok… 2016 yılı şimdiden eczacılar için kayıp yıl olmasın…
Sağlıkta olumlu işler yapılıyor, yapılacaktır da ama eczacıların bu mağduriyeti yapılan olumlu işleri de gölgeliyor diyebilirim…
Muayene ücretlerinin eczanelerden tahsil edilmesi ise vatandaş ile eczacıları karşı karşıya getirmeye devam ediyor. Eczaneye ilaç almaya gelen vatandaş birikmiş muayene borcunu görünce ilacını alamadan eczaneden ayrılıyor. Buna bir çare bulunmalı. Vatandaş gittiği hastanede muayene olurken o anda muayene parasını da ödemeli. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyu iyice araştırması yerinde olur. Sonuçta vatandaş mağduriyeti söz konusu.
Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran, OTC alanında yaşanan kavram karmaşasının, üretilen ürünlerin kalitesizliğinin ve çalışma etiğinin olmadığı satış anlayışının pazarı olumsuz yönde etkilediğine ve pazarın küçüldüğüne dikkat çekiyor. Berat Beran’ın önemli açıklamalarını sayfalarımızda bulabilirsiniz. Burada eczacıya büyük görevler düşüyor. Sayın Beran’ın, “Merdiven altı ürünler sektöre zarar veriyor” cümlesinin üzerinde durulmalı. Her ürün eczane rafına konulmamalı. Tüketici tarafından kabul görecek, kaliteli ürünleri raflarımıza koymalıyız. Sadece eczanelerle çalışan firmaların ürünlerine yer vermeliyiz eczanelerimizde…
Geçtiğimiz günlerde açılan Türkiye’nin YÖK onaylı ilk fitoterapi merkezi olan Bezmialem Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi, Türkiye’de tıbbi amaçla kullanılan 500 bitkiyi ilaç, kozmetik ve gıda sanayisine kazandırmayı hedefliyor. Yeni merkez ile ilgili geniş haberi sayfalarımızda bulabilirsiniz…
PHARMETIC Girişimci Eczacılar Derneği’nin düzenlediği En Büyük Eczacılık Buluşması Geleceğin E hali 2016 Lansman Toplantısına dergimizde geniş yer verdik. Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Başkanı Ecz. Armağan Ener; 2016 Geleceğin E hali’nde özellikle “OTC’de Danışman Eczacılık” konusuna yoğunlaşacaklarına ve derneğin kurulduğu günden bu yana sadece Pharmetic üyeleri için değil, tüm sektörü güzeltmek için çaba sarf ettiklerine dikkat çekti. OTC News dergisinin de standının olacağı bu önemli toplantı 22-24 Eylül 2016 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.
Bu sayımızda birçok röportajımız yer alıyor. Ünlü Dermokozmetik markası Bionike’ın Türkiye Distribütörlüğünü alan VitaSource Sağlık Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.’nin Genel Müdürü Fatih Bayram Karabulut, Akti Farma Ceo’su Görkem Göktürk, Ecz. Neylan Zırhlıoğlu, Lansinoh Türkiye Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu ve Ecz. Niyazi Çapa ile yaptığımız röportajları ilgi ile okuyacağınızı umarız.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın