İşimizi nasıl yaptığımızı kendi kendimize değerlendirebilmek çok kolay değildir. Çünkü rutinin içerisinde, bir kısır döngü ile uzun süreler boyu hep aynı şeyleri tekrarladığımızda, şu an yaptığımızı, yapılabilecek olanın en iyisi olarak görmemiz çok doğaldır. Eğer şanslıysak, iş yapış şeklimizle ilgili olarak hatırlatmalar, uyarılar, düzeltmeler, hep yakınımızda olan ve bizi önemseyen kişilerden gelir.
Aşağıda, başka birine gerek olmadan kendinizi ve iş yapış şeklinizi değerlendirebileceğiniz, basit ama sizi objektif olmaya iten tanımlamalar bulacaksınız. Tanımlamaların altındaki seçeneklerden güncel durumunuzla özdeşleşeni işaretleyebilirsiniz. Bir göz atıp hızlıca yanıtladıktan sonra devam edelim isterseniz.
1-Zamanımın büyük bir kısmını, eczanemde işimi geliştirebilmek için yeni fikirler üreterek ve araştırarak geçiririm. Sabah ve akşam mesai saatlerime, en az ekibiminki kadar dikkat ederim.
Doğru Kısmen doğru Yanlış
2-Eczaneme giren günlük kişi sayısını ( kasadan kesilen fiş sayısını değil) ve bu kişilerin demografik yapısını bilirim. Eczanemde bulunan ürünleri de hasta/müşteri profiline ve onların olası taleplerine göre titizlikle seçerim.
Doğru Kısmen doğru Yanlış
3-Kapıdan giren hemen herkes, benim ya da ekibimin doğru ve güvenilir danışmanlık hizmetimiz dolayısıyla sürekli hastamız/müşterimizdir. Hemen hepsini ismen tanır, ihtiyaçlarını bilir ve zorlanmadan karşılarız. (Eczanesi kurum karşısında olanlar kendilerini bu sorudan muaf tutabilirler)
Doğru Kısmen doğru Yanlış
4-Eczane stok programını etkin bir şekilde kullanırım. Bu sayede siparişlerimi zamanında veririm. Stok ve miad sorunu yaşamadığım gibi, bir yıl içerisinde hiç hareket görmeyen ürünüm neredeyse yoktur.
Doğru Kısmen doğru Yanlış
5-Eczanemde personelimle birlikte kullandığımız çalışma alanının m2’si, hasta ve/veya müşterilerin kullanımına açtığımız alandan oldukça düşüktür. Bunun sebebi, hasta ve /veya müşterilerin rahat hareket edebilmelerini ve kişisel bakım ürünleri için oluşturmuş olduğumuz sıcak satış alanlarını inceleyebilmelerini sağlamaktır.
Doğru Kısmen doğru Yanlış
6-Kendimin ve ekibimin eğitimlerine önem veririm. Ekibime verdiğim, ya da firmalar vasıtasıyla aldığımız düzenli ürün eğitimleri sayesinde, bilgi eksikliği nedeni önerilmeyen ürünümüz neredeyse hiç yoktur.
Doğru Kısmen doğru Yanlış
7-İlaç dışı ürün alımlarımda, firmaların sunduğu her türlü fiyat avantajını, özellikle fiyat hassasiyeti olan ürünlerde, tüketiciye yansıtırım. Böylelikle hem ürünlerin stok devir hızını arttırarak karlılığımı sürdürür, hem de hasta/müşteri memnuniyetini üst seviyeye taşırım.
Doğru Kısmen doğru Yanlış
8-Personelimle birlikte, sağlık ve güzellik sunduğumuz eczanemizin temiz, düzenli, ferahlık veren bir mekân olmasına her zaman özen gösteririz. Personelim de kendi öz bakımının ve görünümünün önemini bilir ve her zaman dikkat eder.
Doğru Kısmen doğru Yanlış
…..
Öncelikle tüm “Doğru”larınız için kutlarım. Çünkü onlar sizi bugünlere getiren ve geleceğe umutla bakmanızı sağlayan en güçlü noktalarınız. “Doğru”larınızın sayısı ne kadar fazlaysa, gelecek de sizin için o kadar aydınlık.
Bununla birlikte, bir gelişim hedefliyorsanız ve bugünden daha iyi olmak arzusundaysanız odaklanmanız gereken yerler “Kısmen doğru” ve “Yanlış”larınız olmalı.
Öncelikli olarak “Kısmen doğru” lardan başlamanızda fayda var. Çünkü o konularda zaten belirli bir aşamada olduğunuz ve geliştirilmesinin de fikren de sizi zorlamayacağı çok net. Onları da istediğiniz seviyeye getirdikten sonra, cevaplarınız arasında olduğunu çok da düşünmediğim “Yanlış”lara el atmakta fayda var. Eğer varsa, bu yapamayacağınızı değil, o konuda ikna yeterince ikna olmadığınızı gösterir. O konuda sizinle aynı fikirde olmayan ve uygulayan sevdiğiniz bir meslektaşınızla ya da güvendiğiniz biriyle konuyu enine boyuna tartışmak farklı bakış açıları yakalamanızı sağlayabilir.
İşinizi, hedeflediğiniz ölçüde “Doğru”ltmanız, ve geleceğe umutla, güvenle bakabilmeniz dileğiyle…