Hayat Vakfı’nda eczacılık fakültesi öğrencileri ve eczacılara yönelik eczacılık mesleği üzerine bir sohbet gerçekleştiren Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu, “İlaçta kârlılık baremleri artmalı” dedi.
OTC News Genel Yayın Yönetmeni Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu, Hayat Vakfı’nda eczacılık fakültesi öğrencileri ve eczacılara yönelik eczacılık mesleği üzerine bir sohbet gerçekleştirdi. Konuşmasına OTC ürün gruplarının Türkiye’de büyüdüğüne dikkat çekerek başlayan Ecz. Kürkçüoğlu, “Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı biyosidal ürünler, farmasötik formdaki bazı tıbbi cihazlar, tıbbi amaçlı mamalar, kozmetik ve dermokozmetik ürünleri; Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izinli vitaminler, gıda takviyeleri ve mamalar 2018 yılında %31,5 büyüme ile değerde 2,4 milyar TL’ye, kutuda ise %9,8 artış ile 178 milyon kutu hacme erişti” dedi. OTC ürünlerde artış olurken eczacıların ilaç kârlılığından memnun olmadıklarını ifade eden Kürkçüoğlu dünyada en ucuz ilacın ülkemizde satıldığını söyledi. Eczacı kârlılık baremlerinin 10 yılı aşkın bir süredir değişmediğine dikkat çeken Kürkçüoğlu, “Eczacıların isteği tüm kademelerdeki ilaçlar için kâr oranının yüzde 25’e çekilmesidir. Kârlılıkları düşen eczacılar ekonomik bir darboğaza sürüklenmektedir. Buna en kısa sürede bir çare bulunması gerekmektedir” diye konuştu. Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanan, ‘Eczanelerden İlaç ve Tıbbi Malzeme Teminine İlişkin Protokol’ için SGK ve TEB arasında revizyon görüşmelerinin yapıldığını belirten Kürkçüoğlu, “Bu görüşmelerde eczacının tüm sorunları masaya yatırılmalı, hakları aranmalıdır. Eczacı kârlılığı en önemli konu. İnanın 30-40 bin TL. SGK’ya fatura kesen eczaneler şu anda para kazanamıyor. Eczane giderleri almış başını gidiyor. Her şeye zam gelirken eczacının kâr oranı sabit kalıyor. Protokol revizyon çalışmalarında hizmet bedelleri de gündeme gelmeli ve en az iki-üç katına çıkmalı” diye konuştu.
Kan ürünleri eczane dışında mı satılacak?
Kan ürünlerini Türkiye’deki 25 bin eczanenin hastalara ulaştırdığını belirten OTC News Genel Yayın Yönetmeni Ecz. Yusuf Kürkçüoğlu, şu anda tek bir firmanın bu ürünleri hastalara ulaştıracağını anlattı. Kürkçüoğlu şunları söyledi: “Bu ilaçların ayaktan tedavi gören hastalara ulaştırılması, SGK – TEB arasında imzalanan protokol gereği; eczacı odaları marifetiyle, TEB gözetimi ve SGK denetiminde işleyen, eşitsizliği ve adaletsizliği önleyen Sıralı Dağıtım Listesi’ne tabi. Şimdilerde bir firma aracılığıyla bu ürünlerin dağıtımının planlandığı ve eczanelerin sistem dışı bırakılacağı gündemde. Eczanelerin kâr oranları azalmışken kan ürünlerinin de eczane dışına çıkartılması eczacıya vurulacak en büyük darbe olur. Vatandaşların en yakın sağlık danışmanı olan eczacıların bu hizmeti vermesini engellemek sağlık sistemine vurulmuş bir darbedir.”
“Eczacılık mesleğinin geleceği parlak”
Eczacıların bu kadar sorunlarının olmasının eczacılık okuyan öğrencileri umutsuz bir duruma sokmaması gerektiğini belirten Kürkçüoğlu, her şeye rağmen eczacılık mesleğinin geleceğinin parlak olduğunu hatırlattı. Kürkçüoğlu, “Ne kadar olumsuz durumlar da olsa bu olumsuz durumları bertaraf etmek elimizde. Eczanemizi dünya normlarına uygun hale getirirsek, eczanemizin başında bulunursak, eczanemizi sürekli yenilersek bence ayakta durabiliriz. Eczacılık dışında yapacak bir işimizin de olmayacağı için tüm dikkatimizi eczanelerimize çevirmeliyiz. Eczanemizin yeri iyi değilse değiştirmek için gayret göstermeliyiz. STK’larda görev alıp eczacılık mesleğinin sorunlarıyla ilgilenmeliyiz. En önemlisi mesleki kurslara katılım sağlanmalı” dedi. Eczacının rafının kıymetli olduğunu ifade eden Ecz. Kürkçüoğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Eczacının rafı kıymetlidir. Her ürün o rafa giremez. Eczacılarımız da eczanelerinde sattıkları ürünleri rafa koyarken o ürünlerin internet ortamında satılmamasına dikkat etmeliler. Sadece eczanelere ürün veren firmaları korumak biz eczacılara düşüyor. Yeni eczanelerini açacak olan arkadaşlarımız da raflarına koyacakları her ürünü iyi bilmeli. Eczane dışında satılan ürünleri raflarına koyarlarsa satışları azalabilir.”