Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
GEÇİM ZORLUĞU
Birçok defalar eczacı kârlılıklarının yetersiz olduğunu bu köşeden dile getirdik. Fakat herhangi bir iyileştirme yapılmadı. Binlerce eczacı geçim zorluğu çekerken, sattığı ilaçtan kendisine kalan yüzde 10’un bile altında bir kâr ile geçinmek zorunda kalıyorlar. Cironuz 40 bin lira ise size en iyi kalan para 4 bin TL. Günümüz şartlarında bu para ile ev kiranızı mı verirsiniz, çocuğunuzun okul parasını mı, yoksa mutfak giderinizi mi ödersiniz? Peki eczanelerde durum böyle iken diğer sektörlerde yüzde yüzler, yüzde 500’ler, yüzde binler civarında kâr oranlarına devlet neden bir şey demiyor? Restoranlarda 50 kuruşluk ayranı bize 10 TL’ye satıyorlar. Buna kimsenin sesi çıkmıyor. Serbest piyasa deniyor. İyi de eczacının suçu ne? Meslektaşlarımız mevcut ilaç kârlılık oranları ile daha nereye kadar mücadele edebilecek. Kamu Kurum Iskontosu uygulamayan, eksik uygulayan firmaların ceremesini bile eczacılar çekiyor. COVID-19 pandemi sürecinde üstün bir gayret göstererek hastalara ilaç temini, maske temini ve dezenfektan teminini sağlayan eczacıların kıymeti ne zaman anlaşılacak? Birçok meslektaşımız COVID-19 sürecinde hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun.
GÖRMEZDEN GELİNMEK İSTEMİYORUZ
Türk Eczacıları Birliği’nin dediği gibi “Görmezden Gelinmek İstemiyoruz”. Tükenmek istemiyoruz. Sesimizin duyulmasını ve taleplerimizin karşılık bulmasını istiyoruz. Nasıl ki futbolculara ve siyasetçilere düzenli aralıklarla test yapılıyorsa eczacılarımızın ve eczane çalışanlarımızın da düzenli aralıklarla testten geçirilmesini talep ediyoruz. Eczanelerimize ve eczane çalışanlarımıza ücretsiz koruyucu ekipman sağlanması için destek bekliyoruz. Eczanelerimizde bulaş riski çok yüksek durumda ve kağıt reçeteler bu riskin artmasına sebep olmakta. Kağıt ortamda düzenlenen reçetelerin tamamen kaldırılarak elektronik reçete sistemine geçilmesini istiyoruz. Salgın sürecinde bozulan eczane ekonomilerine katkı sağlanabilmesi amacıyla koruyucu tedbirlerin ve teşviklerin başlatılmasını istiyoruz. Çok mu istediklerimiz? Kimin için istiyoruz, ne için istiyoruz? Vatandaşlarımıza ilaçları ulaştırmada eczanelerin sağlık çalışabilmeleri için istiyoruz tüm bunları.
TEŞEKKÜR
COVID-19 pandemi sürecinde biz yayıncılar zor günler geçiriyoruz. Döviz kurunun artmasıyla baskı-kağıt ücretlerine yapılan zamlar gerçekten bizi zorluyor. Böylesine bir ortamda OTC News dergimizi basarak okuyucularımıza ulaştırıyoruz. Bu süreçte bizi destekleyen tüm çözüm ortaklarımıza teşekkürü bir borç biliriz. Bu sayımızda reklamlarıyla bizleri destekleyen; B-good, Armoni, Ezaş, Berko İlaç, Lansinoh, Orzaks İlaç, Farmavita İlaç, İlko İlaç, Sterimar (Biocodex), İnoliva (Çinkopast) ve Bioderma’ya çok teşekkür ederiz. Dergimiz OTC News’i TURKCELL Dergilik’ten de okuyabilirsiniz. Sosyal medyada daha aktifiz. Sizlerin destekleriyle, daha güçlü bir OTC News hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Köşe yazarlarımız Fikret Küçükkoyuncu, Ecz. Kerem Demirgil, Uzm. Ecz. Ayşegül Birlik, Homeopat Ecz. Gülay Güleşce Varol, Uzm. Ecz. İmran Altıokka ve Cenk Türker’in köşe yazılarını ilgiyle okuyacağınızı umarız. Bu sayımızda iki önemli röportajımız var. Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ecz. Berat Beran ile Doğan Kitap’tan çıkan, “Ninem Babam ve Ben” isimli kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik. Diğer röportajımızı ise; “Eczane Mühendisliği Eczane Tasarımı” kitabının yazarı Murat Selçuk ile yaptık. Her iki söyleşimizde eczacılarımızı ilgilendiren önemli bilgiler var.
Esen Kalın…