Eczacılık mesleği her geçen gün kan kaybediyor. Hem maddi hem manevi. Maddi olarak ekonomik yük artık ağır geliyor. Manevi anlamda ise bu ekonomik yük eczacıları artık umutsuz hale getirmiş durumda.
Tabi ki Türkiye genelindeki 29 bin serbest eczanenin hepsinde bu durum yaşanmıyor. Kazanan eczaneler var. Olacak da. Ama mevcut 29 bin eczacının da yaptığı işten memnun olmak istemesi doğal değil mi?
Yüzde 29 kâr oranı ile ilaç satarak ne kadar mutlu olunabilir? Masraflar çıktıktan sonra yapılan cironun yüzde 10’u bile eczacıya kalmıyorsa yaptığınız iş ne kadar sürdürülebilir olur? Halen muayene ücreti tahsildarlığını yapan eczacılara eczacılık hizmetlerinin sunumunda meslek hakkı uygulanması hayata geçirilmemiş. Reçete başı hizmet bedelleri ile ıskontoya esas ciro bedellerine ait baremlerde artış sağlanmamış. Özellikle ayda 1.000 reçetenin altında işlem yapan eczanelerin reçete başı hizmet bedelleri 3 katına çıkartılmalı. Kiralara gelen zam, asgari ücrete gelen zam, SGK ve Bağ-Kur primlerine gelen zam, yardımcı eczacı ücretlerine gelen zam eczacıları bunaltmış durumda. Eczacılarımız ilaçlara çıkan fiyat farkları ile de vatandaşla karşı karşıya kalıyor maalesef.
Bir de son dönemde depoların ıskontoları düşürmesi, vadeleri ve MF’leri adeta yok hale getirmesi işin tuzu biberi oldu. Eczacı ne yapabilir buna karşılık? Hiçbir şey. Stok azaltabilir. O da geçici bir süre. Kazançlar eriyor her yıl. Türk Eczacıları Birliği zarar eden eczanelere destek olmalı. TEB, eczacıların yüzünü güldürmeli.
“TÜRKİYE İLAÇ SEKTÖRÜ RAPORU 2023”
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) ve Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu (EFPIA) desteğiyle IQVIA tarafından hazırlanan “Türkiye İlaç Sektörü Raporu 2023” kamuoyuyla paylaşıldı. Türkiye ilaç sektörünü objektif ve karşılaştırmalı yıllık veriler ışığında inceleyen raporda, küresel ilaç pazarı büyüklüklerinden sağlık harcamalarına, geri ödeme süreçlerinden, ilaç değer zincirinin önemli bileşenleri olan üretim, dış ticaret, yatırım ve Ar-Ge alanlarına kadar derinlemesine güncel analizler bulunuyor. Raporun ayrıntılarına www.aifd.org.tr adresinden ulaşılabilir.
TEB SEÇİMLERİ…
Türk Eczacıları Birliği (TEB) 44. Olağan Büyük Kongresi’nde yapılan Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu ve Yüksek Haysiyet Divanı seçimlerinde çoğunluğu mevcut Başkan Ecz. Arman Üney kazandı. Yeniden TEB Başkanlığı’na seçilen Ecz. Arman Üney’i ve Genel Sekreterlik görevine getirilen dergimiz yazarlarından Ecz. Ali Erdem’i tebrik eder başarılar dileriz… Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği 10. Dönem Yönetim Kurulu Başkanlığına da Ecz. Şule Dilek Yağcı Tüysüz seçildi. Sayın Tüysüz’ü ve yönetim kurulunu kutlarız.
Bu sayımızda; Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu, Salthima markası kurucusu Sadrettin Koyaş ve Uzm. Ecz. Sema Uysal Zeybek ile yaptığımız röportajları okuyabilirsiniz.
Yeni yılın Sağlık, Mutluluk ve Başarı getirmesi en büyük temennimiz…
Esen Kalın…