Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
TİTCK, reçetesiz ilaç taslağını geri çekerek eczacıların yanında olduğunu göstermiştir. Gün eczacıya destek olma günüdür. TİTCK ve TEB eczacıların sorunlarını çözmek için birlikte adımlar atmalıdırlar.
4 YAŞINDAYIZ
Türkiye’deki ilk OTC dergisini 2011 yılında eczacılarımız ile buluşturmuş, bu alanda önemli bir işe imza atmıştık. Kendi dergimiz OTC News’i kuralı daha dün gibi sanki. Ama bugün 4. yaşımıza girdik. Zaman su gibi akıp geçiyor. Bir eczacı yayını olan OTC News, geçen bu sürede hep eczacılarımızın yanında oldu. Eczacılarımızın sorunlarını gündeme taşıyan bir yayın olarak bu misyonumuzu artırarak devam ettireceğimizi söyleyebilirim. Bu süre zarfında bizleri destekleyen firmalara, köşe yazarlarımıza gönül dolusu teşekkürlerimizi sunarım. Hepiniz iyi ki varsınız.
REÇETESİZ İLAÇLAR
Aralık ayının sonunda Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, TİTCK binasında, eczacılık sektörüyle ilgili yayın yapan dergilerin editörleriyle buluştu. OTC News dergisi adına ben de davetliydim. Toplantıda; Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan, Dr. Ecz. Melda Keçik ile Basın Müşaviri Selin Ergür Ayan da hazır bulundu. Sohbette; reçetesiz ilaçlar, eczane ekonomileri, ilaç zamları, OTC yasası, Homeopati, ilaçta reklam, stok zararları, gıda takviyeleri, ilaç satan internet siteleri, ilaç ruhsatlandırmaları gibi birçok önemli konuyu konuştuk.
Tabi reçetesiz ilaçları daha çok konuştuk. Çünkü TİTCK, reçetesiz ilaçlar listesini yayınlamıştı toplantıdan birkaç gün önce. Mevcut reçeteli ve reçetesiz satılabilen 73 ilaca ek 241 yeni ilaç ilavesi geliyordu yayınlanan liste ile. Türk Eczacıları Birliği ve eczacılar yayınlanan listeye sert tepki gösterdiler. 241 ilacın daha reçetesiz satılmaya başlanmasının ardından bu ürünlerin geri ödemeden çıkartılabileceği ve eczane dışında da satılabileceği ihtimali eczacıları tedirgin etmişti.
TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, “İlaçlar eczane dışına çıkamaz. İlaç eczanede satılır, eczacı gözetiminde satılır” diyerek her zaman eczacıların yanında olduklarını ifade ediyordu konuşmasında. Başkan Gürsöz hatta, eczacının sorumluluğuna verilecek ürünlerin sayısını artırmak için çalıştıklarını söylüyordu. Gürsöz’ün iyi niyetinden şüphemiz yok tabiki. Ama dünyadaki uygulamalar gösteriyorki süreç böyle işlerse reçetesiz ilaçlar zamanla eczane dışına çıkabiliyor.
Temennimiz ilaçların eczane dışına çıkmasını isteyen bazı menfaat gruplarının bu hevesi kursağında kalır ve ilaç ister reçeteli olsun ister reçetesiz eczanede satılmalıdır. Hatta ve hatta gıda takviyelerinin satış yerinin zorunlu olarak eczaneler olması da bir yasa ile güvence altına alınmalıdır. Eczacı ekonomik anlamda bir darboğazdadır. Bu darboğazın açılması ilaçların reçetesiz hale getirilmesiyle olmaz diye düşünüyorum. Eczanelerin kâr marjları artırılmalı. Mevcut kâr marjlarıyla sürdürülebilir bir eczacılık modeli hayal. Bu durumda TİTCK ve TEB’e büyük görevler düşüyor. Bu iki kurum eczacının rahat nefes alabilmesini sağlayabilirler.
TEB NE DEDİ? NE OLDU?
TİTCK’ya görüşünü 5 Ocak’ta bildiren ve aynı gün bir basın toplantısı düzenleyen TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, reçetesiz ilaçların bilimsel kaygılardan çok ekonomik saikler doğrultusunda gündeme getirilip teşvik edildiğini söylüyordu.
Reçetesiz ilaç kapsamının genişletilmesinin ilacın denetimsiz, gelişigüzel, endikasyon dışı ve uygunsuz kullanımını artıracağından, akılcı ilaç kullanımı ilkelerine de aykırı bir durum oluşturacağını açıklayan Çolak, “İlaç basit bir ticari ürün değildir; sosyal ve etik yönü güçlü olan yaşamsal bir üründür. İlaç gibi yanlış kullanıldığında ters ve yan etkiler doğuracak, hatta ölümlere varan neticeler yaratacak bir ürüne ilişkin yapılacak düzenlemelerde mutlaka toplumun sağlık alışkanlıkları ve hasta güvenliği ön planda tutulmalıdır” diyerek konunun önemine işaret ediyordu. TEB’in bu açıklamalarının ardından TİTCK yaptığı açıklamada
Reçetesiz satılabilecek ilaç listesi taslağını görüşten kaldırdığını bildiriyordu. TEB’in ve eczacının gücü kendini göstermişti. Tüm tarafların üzerinde mutabık kalacağı bir reçetesiz ilaç listesi belki oluşturulabilir. Eczacının menfaatine olan neyse o yapılmalı. TİTCK reçetesiz ilaç taslağını geri çekerek eczacıların yanında olduğunu göstermiştir.
Yeni yılın ilk sayısında iki önemli röportajımız var. Aromaterapi Uzmanı Eczacı Hülya Kayhan Eryılmaz ile aromaterapiyi, Ecz Fulya Urgancıoğlu ile de OTC’yi konuştuk. Her iki röportajı da ilgiyle okuyacağınızı umarım.
Esen Kalın…