Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, “Eczane ekonomileri ile ilgili Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile çalışma yapacağız” dedi. TİTCK Başkanı Dr. Gürsöz, TİTCK binasında, eczacılık sektörüyle ilgili yayın yapan OTC News dergisi, Eczacının Sesi, Eczacı Dergisi, Ankara Eczacı Odası Doz Dergisi, İstanbul Eczacı Odası Havan Dergisi, Pharmetic Girişimci Eczacılar Derneği Dergisi temsilcileri ile sohbet toplantısında buluştu. Toplantıda; TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz’ün yanısıra, Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan, Dr. Ecz. Melda Keçik ile Basın Müşaviri Selin Ergür Ayan da hazır bulundu. Sohbet toplantısında; reçetesiz ilaçlar, eczane ekonomileri, ilaç zamları, OTC yasası, Homeopati, ilaçta reklam, stok zararları, gıda takviyeleri, ilaç satan internet siteleri, ilaç ruhsatlandırmaları gibi birçok önemli konu ele alındı.
Eczane ekonomileri
Eczanelerin kar marjları, eczane ekonomileri ile ilgili Türk Eczacıları Birliği ile çalışma yapmak istediklerini belirten TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, “TEB ile aylık istişare toplantılarımız devam edecek. Eczaneleri rahatlatacak düzenlemelere imza atmak istiyoruz. Her ay 20 eczaneyi ziyaret ederek eczacılarımızın sorunlarını yerinde dinliyoruz. Bu ziyaretlerimiz sürecek. Eczacı Odası ziyaretlerine de 2018’de devam edeceğiz. Eczacılık Fakültesi öğrencileriyle de buluşuyoruz. Eczacılarımızın faydasına ne varsa onun için çalışıyoruz. Eczacılarımızın sorumluluğuna vereceğimiz ürün sayısını artırmak istiyoruz” dedi.
“Reçetesiz satılan ilaç sayısı artacak”
Geçtiğimiz hafta basına yansıyan “Reçetesiz İlaçlar Listesi” ile ilgili açıklamalarda bulunan TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, “Bu mesele eczacılarımız için yapılan stok düzenlemesi yasasının çıkartılıp, uygulanmasından sonra gündeme geldi. Bu düzenlemeyle 287 milyon kutu ilacın deaktivasyonu yapıldı. Yaptığımız hesaplamalara göre; ülkemizde % 17 oranında bir reçetesiz ilaç satışı var. Türkiye’de 25 bin 600 eczane var. 2016 yılında 374 milyon kutu ilaç reçetesiz olarak satılmış. Zaten reçetesiz olarak satılan ürünler var. 8363 aktif ürünün 73 tanesi halen eczanelerimizde reçetesiz olarak satılıyor. Oluşturduğumuz Reçetesiz İlaç Listesi’ne biz müdahil olmadık. Bu listeyi tümüyle Bilim Kurulumuz oluşturdu. Bu karar idari bir karar değil bilimsel bir karardır. Güvenlik marjı çok geniş bir liste oluşturuldu. Bugün parasetamol tablete bile reçete isteniyor. Hasta reçete olmadan bazı ilaçları alamıyor ve bir mağduriyet oluşuyor” diye konuştu.
“Geri ödemede kalacaklar”
Reçetesiz satılacak ilaçların geri ödemesinin devam edeceğini ifade eden Dr. Gürsöz, “Bu ilaçlar reçeteli olduğu gibi reçetesiz de satılabilecek olan ilaçlar olarak geçiyor listemizde. Hazırladığımız liste ilaç listesidir. İlacın eczane dışında satılması akla ziyan bir şeydir. Bu kabul edilemez. Zaten 1262 sayılı kanunumuz ilacı koruyor. Eczane dışına çıkamaz. İlaç eczanede satılır” açıklamasında bulundu.
İlaç fiyatlarına zam geliyor
İlaç fiyatlandırma işlemlerinde Referans Fiyat deyimi yerine bundan sonra “Gerçek Kaynak Fiyat” deyimini kullanacaklarını anlatan Dr. Hakkı Gürsöz, “Her yılın Aralık ayında Gerçek Kaynak Fiyat düzenlemeleri yapılacak. Şubat ayında da ilaçta Avro kur değerini fiyat değerlendirme komisyonu belirleyecek. Komisyon 1 Ocak- 10 Şubat tarihleri arasında toplanıp kararını açıklayacak. Bu işlem yılda birer kez yapılacak. Biz, eczacılarımızı ilaç fiyat değişimleri karşısında koruyabilmek için ilaç fiyat düzenlemelerini yapıyor ve listeleri önceden açıklıyoruz. Bunu eczacılarımızı uyarmak için yapıyoruz. Herhangi bir etkenle piyasada bulunamayan ürünleri sürekli mercek altına alıp değerlendiriyoruz. Bu değerlendirmede önceliğimiz hastalarımızın sağlığıdır. Gereken tüm tedbirleri alıyor ve müdahale ediyoruz. Fiyat Değerlendirme Komisyonu çalışmalarında Toplum Sağlığını ön plana çıkarıyor. Hasta mağduriyeti oluşmasın diye listeleri sürekli inceliyoruz. Yaptığımız tespitlere göre, fiyat artışları öncesi ilaç alımları normalin çok üzerine çıkıyor. Bunu kayıtlardan takip ediyoruz. ilaç yokluğu oluşmaması için her aşamada denetlemelerimizi, kontrollerimizi yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Gıda takviyelerinin durumu
Dr. Hakkı Gürsöz gıda takviyeleri ile ilgili de önemli bir açıklama yaptı. Dr. Gürsöz, “Gıda Takviyeleri ile ilgili yeni bir düzenleme geliyor. Yasa tasarısı TBMM’de. Bu tasarı yasalaşırsa farmasötik formda olan bütün gıda takviyelerinin ruhsatını Sağlık Bakanlığı verecek” dedi. İnternetten yasadışı ilaç satışı yapan siteleri bir bir kapattırdıklarını söyleyen TİTCK Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, “Bu sorunla bundan sonra daha etkin bir biçimde mücadele edeceğiz. Bir firmayla anlaşma yaptık. Onlardan hizmet satın alacağız. Böylece bu konuyla daha hızlı bir biçimde mücadele edeceğiz. Kapatmakla kalmayıp IP numaralarının tespiti yapılarak bu siteleri açanları mahkemeye vereceğiz” diye konuştu. Homeopati ile ilgili yasal düzenleme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Dr. Gürsöz, 2018 yılında bu çalışmaların tamamlanacağı müjdesini verdi. Dr. Gürsöz, Homeopati ilaçlarının eczanelerde satılacağını kaydetti.
İlaçta reklam
TV’lerde yapılan ürün reklamlarına karşı olduklarını hatırlatan Dr. Hakkı Gürsöz, “TV reklamlarını sağlık otoritesi olarak doğru bulmuyoruz. Bizim dışımızda RTÜK tarafından alınan bir karar. Bizim 3 kırmızı çizgimiz var. Birincisi ilaç eczane dışına çıkmayacak, ikincisi reçetesiz ilaçlar da ilaçtır, üçüncüsü ilacın reklamı yapılmaz” dedi. İlaç ruhsatlandırmaları ile ilgili bilgi veren TİTCK Başkan Yardımcısı Dr. Ali Alkan ise, ilaç ruhsatlandırılmasıyla ilgili TİTCK’de çok köklü bir değişim yaptıklarını, çok uzun süre alan ruhsatlandırma başvurularının geçmişe göre çok kısa sürelerde sonuçlandırıldığını anlattı.
Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU
OTC News Genel Yayın Yönetmeni