İlaç Alım Protokolü, Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yoğun görüşmelerden sonra imzalandı. “Eczacıların yaşadığı sorunlar tam anlamıyla giderildi mi?” diye soracak olursanız, tabi ki giderilmedi. İlaçtaki kâr oranlarının düşük olması durumu sürdüğü müddetçe eczacılarımızın sorunları bitmez. Protokolün ayrıntılarını haberimizde bulabilirsiniz.
Geçtiğimiz ay Beşiktaş Belediyesi’nin Halk Eczanesi ismi altında bir eczane açtığını duymuşsunuzdur. Kullanılmayan ilaçların toplanıp bu eczaneden halka dağıtılması amaçlanmış güya. Böyle bir ilaç dağıtım yerinin belediyeye bağlı bir binanın içerisinde bir odada yapılması gerekirken Beşiktaş’ta ana caddede bir eczane şeklinde açılması kafalarda soru işaretlerine sebep oldu. Bilerek mi böyle bir yol seçildi bilemiyorum ama böylesine bir girişimin yanlışlığını kimse Belediye Başkanına söylemedi mi? Buradan halka dağıtılan ilaçların geri dönüşü olmayan hatalara yol açabileceği düşünülmüş olmalıydı. Halkın sağlığını koruyayım derken daha büyük sağlık sorunlarına yol açılabilir. Belediyenin açtığı bu eczane ile ilgili Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bir dava açtı. Beşiktaş Belediyesi’nin yakın zamanda bu eczaneyi kapatması en doğrusu olacaktır.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) eczacılarımızın lehine önemli işlere imza atıyor. Halkı aldatıcı ürünler satan birçok internet sitesinin kapatılmasını sağlayan TİTCK Başkan Yardımcısı Fatih Tan ile internette satılan ürünlere kurumun açtığı savaşı konuştuk. Dikkat çeken bu röportajımızı okumanızı tavsiye ederim.
Hemen hemen her eczanede bulunan yara bandı, flaster gibi ilk yardım ürünlerinin üretimine başlayan Honnes, B-good markasını eczaneler ile buluşturdu. HONNES Sağlık ve Endüstriyel Ürünler A.Ş. Genel Müdürü R. Kaan Öztaşkın ile yaptığımız röportaj dikkat çekici. Kalitesiyle dikkat çeken B-Good markalı ürünler ecza ve ıtriyat depolarından temin edilebiliyor. Türkiye pazarına yeni giren ünlü Fransız dermokozmetik markası Noreva’nin Marka Müdür Yardımcısı Oğuz Ahmet Bayındırır ile yaptığımız röportaj da sayfalarımız arasında.
Öte yandan, Smart Eczane Projesi raporu TEB tarafından Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na sunuldu. Proje ile eczanelerde verilen hasta danışmanlık hizmetlerinin ve kronik hastalık takibinin hasta sağlığının iyileştirilmesine ve sağlık maliyetlerinin düşürülmesine ciddi oranda katkıda bulunulacak. Proje Antalya, Batman, Edirne, Eskişehir, Hatay, Konya, Manisa ve Samsun’da hayata geçti. İlk olarak astım / KOAH hastalığı ile başlayan projeye 8 bölge koordinatörü, 24 eğitici eczacı ve sahada uygulamaya dahil olan 254 eczacı katıldı. Bakan Dr. Müezzinoğlu, bu tip projeleri desteklemenin sorumluluklarının bir parçası olduğunu, 25.000 aile hekiminin yanı sıra 25.000 eczacıyı da sağlık alanının ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini söyledi. Smart Eczane Projesi’nin tüm Türkiye’ye yayılması bekleniyor.
- Türkiye Eczacılık Kongresi bu yıl 19-22 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da, Hilton İstanbul Bomonti Hotel ve Konferans Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Türk Eczacıları Birliği, İstanbul Eczacı Odası ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan kongreye çok sayıda eczacının katılması bekleniyor.
2016 yılının en önemli etkinliğinden biri olan “En Büyük Eczacılık Buluşması” Geleceğin E Hali ise 22-24 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Birbirinden önemli panel ve oturumların gerçekleştirileceği etkinliği eczacılar merakla bekliyor. OTC News standının da olacağı etkinlikte; kişisel bakım, dermokozmetik, besin destekleri, medikal ve OTC ürünlerle ilgili çok sayıda firmanın da standı yer alacak.
Eczacılık Bayramı olarak anılan; 14 Mayıs Türk Eczacılık Günü’nüz kutlu olsun.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın