Ecz,Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Yazımın başlığını “Eczacıların yaşadığı sorunlar bitmek bilmiyor” diye attım. Çünkü hakikaten bitmiyor. Türk Eczacıları Birliği, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile bir araya geldi. Görüşmenin konusu tabi ki eczacıların yaşadığı sorunlar idi.
Bu sorunlardan bazıları şöyle: Eczane vitrinlerinde eczanelerde medikal malzemelerin bulunduğu ibaresine yer verilmesi, İlaç Fiyat Kararnamesinde gerekli düzenlemelerin yapılarak, eczacı kâr oranlarının yükseltilmesi ve kutu başı hizmet bedeli verilmesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Eczane Denetimleri konusu, Yönetmelik Gereği Zorunlu Olacak Olan Standart Eczane Tabelalarının tıpkı zorunlu E-logolar gibi vergiden muaf olması, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uygulanan meslek hakkı uygulamalarının ülkemizde de uygulanması vs. Görüşme sonunda Bakan Akdağ, Türk Eczacıları Birliği’nin talepleri konusunda gerekli çalışmaların yapılması için talimat verdi. Temennimiz bu sorunların kısa zamanda çözüme kavuşturulması ve eczacıların rahat bir nefes alması…
Bu sayımızda birbirinden önemli röportajlarımız var. Türk Amerikan Eczacılar Birliği Başkanı Ecz. Mehmed Bülent Uğur ile yaptığımız röportaj ilgi çekici. “Türkiye’ye zincir eczacılığın gelmesi vatan hainliği ile eş değerdedir” diyen Uğur’un bu görüşüne tüm eczacı meslektaşlarımız destek verecektir. Zincir eczaneler zaman zaman ülkemizde gündeme gelirken, eczacıların yoğun tepkileri üzerine gündemden kalkmakta idi. Bülent Uğur, röportajında zincir eczanelerin eczacılığa vereceği zararlara dikkat çekiyor.
Tüm Türkiye’de Eylül ayında Eczacı Odalarında başkanlık seçimi var. Sekiz bini bulan üye sayısı ile İstanbul Eczacı Odası en büyük oda. Dolayısıyla buradaki seçimler tüm eczacıların gündeminde. İstanbul Eczacı Odası eski Başkanı ve yeni Başkan Adayı Ecz. Ahmet Semih Güngör ile İstanbul Eczacı Odası seçimleri üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. “Listemiz tüm meslektaşlarımın beğeneceği, üretken, çalışkan, birbiriyle uyumlu, bölgelerinde sevilen, tanınan ve güven veren eczacılardan oluşacak” diyen Güngör’e başarılar dileriz…
Orzaks Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu ile de gıda takviyeleri üzerine bir söyleşi yaptık. Gıda takviyelerinin Türkiye pazarında bugün hak ettiği yerde olmadığına dikkati çeken Alimoğlu, gelişmiş ülkelerin ortalamasının çok gerisinde olduğumuzu söylüyor. Hem ilaç ve hem de OTC’de büyüyecek bir pazar var önümüzde diyebiliriz.
Gıda takviyeleri üzerine bir diğer röportajımızı ise Biota Laboratuvarları Gıda Takviyeleri Grubu Marka Müdürü Gökşen Taşcı Tabakoğlu ile yaptık. Tabakoğlu, Biota’nın çalışmalarını OTC News ile paylaştı. 4.Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi Başkanı Prof. Dr. Hakan Alagözlü ile de önemli bir röportaj yaptık. Kongre ile ilgili ayrıntıları anlatan Prof. Dr. Alagözlü, Türkiye’de probiyotik bilinci ve kullanımının son yıllarda artmakta olduğunu anlatıyor röportajda.
Anne bebek ürünleri sektöründe Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük yerli üreticisi olan Burda Bebek-Wee Baby’nin, Sakarya Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmete giren üretim tesislerini gezdik. Fabrikayı bize gezdiren Burda Bebek – Wee Baby Genel Müdürü Burak Özbaşoğlu, 18 bin eczaneyi kendi satış ekipleri ile ziyaret ettiklerini belirtti. Cirolarının yüzde 45’inin eczane kanalına ait olduğunu söyleyen Özbaşoğlu, yeni üretim tesisinde, yılda 25 milyon adetlik üretim yapıldığını anlattı. Yerli bir firmanın 12 milyon TL yatırım yapması gerçekten önemli. Wee Baby yetkililerini tebrik ederim.
Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında imzalanan 2017/1 ek protokolü ve ekleri ile uzun süredir eczacılık camiasını meşgul eden bazı konularda düzenlemeler yapılmıştı. Ecz. Ali Erdem’in bu sayımızda yer alan Protokol ve ekleri hakkında detaylı değerlendirmesini okumanızı öneririm.
Yeni bir sayıda buluşmak dileğiyle,
Esen Kalın.