Ecz. Metin UYAR yazdı…
OTC News dergisindeki ilk yazıma mesleğimizle ilgili olumlu bir gelişmeden sizleri haberdar ederek başlamak istedim. Bu olumlu gelişmenin temellerini atan duayen isim ile yazımıza başlayalım. Prof. Dr. Kasım Cemal Güven deyince bu yazıyı okuyan herkesin kendi jenerasyonuna göre aklında bir şeyler mutlaka canlanıyordur. Mesela benden yaşça büyük meslektaşlarımın aklına da “Nasıl geçeceğiz bu dersi?” sorusu geliyor olabilir. Çünkü Prof. Güven 500 kişilik sınıftan sadece bir kişinin geçebildiği bir dersin hocası olarak da tanınıyor. Benim aklıma hemen “Tıbbi Formüller” kitabı geliyordu. Oysa geçtiğimiz ay kendisini evinde ziyaret ederek tanıma fırsatını yakaladığımdan beri Kasım Cemal Güven deyince, 92 yaşında hâlâ makale yazan bir bilim tutkunu aklıma geliyor.
Geçmişten gelen değerlere saygı
Peki neden Güven’in evine gittim? Bir gün öğretim görevlisi olarak çalıştığım İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ne geldiğimde bir heyecana tanıklık ettim. Dekanımız ve dekan yardımcımız heyecanla bir konu hakkında konuşuyorlardı. İlk sayısı 1953 yılında çıkan, o günlerde “Eczacılık Bülteni” olarak anılan, eczacılık biliminin ilk dergisinin editörlüğünü ve editör yardımcılığını üstlenmişlerdi. Prof. Dr. Kasım Cemal Güven’in çabalarıyla çıkan ve yıllarca eczacılık biliminin gelişimine katkı sunan dergi zaman içerisinde “Acta Pharmaceutica Sciencia” ismini aldı. Ne yazık ki beş yıl önce bu değerimiz yayın hayatını sonlandırmıştı. Prof. Güven’in mimarı olduğu ve yıllarca büyük emekleriyle devam ettirdiği bu derginin devam etmesi sadece eczacılık bilimine değil geçmişten gelen değerlerimize saygının bir gereği olarak da devam etmeliydi. Bu motivasyonla yola çıkan Demirayak ve Omurtag, Güven ile görüşerek dergiyi devam ettirme sorumluluğunu üstlenmek istediklerini söyleyip, Güven de buna onay verince dergi yayın hayatına tekrar başladı. Ben de derginin yayın koordinatörü olarak görevlendirildim.
Bilime adanmış bir hayat
Bu genç yaşımda böyle önemli bir sorumluluğu üstlenmek açıkça söylemek gerekirse büyük onur verdi. Editörümüz Prof. Dr. Şeref Demirayak, editör yardımcılarımız Prof. Gülden Z. Omurtag ve Doç. Dr. Barkın Berk’in büyük emekleriyle dergimizin ilk sayısı çıktı. Dergimiz çıkar çıkmaz Prof. Güven’e dergimizi götürüp yorumlarını almak istedik. Güven derginin yenilenen yüzünü çok beğendiğini ve oldukça modern bulduğunu ifade etti. Zamanında büyük zorluklar ile kurduğu bu dergiyi mutlaka devam ettirmemiz gerektiğini de bize öğütledi. Demirayak ve Omurtag ile yaptığımız ziyaret esnasında Güven bize çalışma odalarını da gezdirdi ve yayınlarını gösterdi. İki koca odanın yazdığınız makaleler veya bölüm yazarlığı yaptığınız kitaplarla dolu olduğunu hayal edin. İşte böyle iki çalışma odası gezdik. Tamamıyla bilime adanmış bir yaşamın hikâyesine tanıklık ettim. Hâlâ da çalışmaya, yazmaya, üretmeye devam ediyor hocamız…
Her bilimsel çalışma gökyüzünde bir yıldız
Güven’in, farmasötik teknoloji derslerinden aşina olduğumuz bazı cihazları ilk defa ülkeye getirip, bilimsel çalışma yapabilmek için ne uğraşlar verdiğini dinleyince ‘Şimdi aslında ne kadar çok imkânımız var, bunları çok iyi değerlendirmeliyiz’ diye içimden geçirdim. Özetleyecek olursak eczacılık bilimine yeni bir soluk getirmek üzere bir yola koyulduk. Siz de bilirsiniz ki; eczanelerde hastalarla paylaşılan her bilgi, ilaç sektörünün gelişmesi için sunulan her bilgi ve mesleğimizle ilgili tüm güncel bilgiler bir bilimsel çalışma ile başlıyor. Her bilimsel çalışma gökyüzünde bir yıldız oluyor ve o yıldızlar sonra dünyamızı aydınlatıyor. Biz de Acta Pharmaceutica Sciencia ile mesleğimizin gelişimine bir ışık tutmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Yorumlar
Derginin editörü Prof. Dr. Şeref Demirayak: “1953 yılından beri yayınlanmakta olan ve eczacılık camiasında herkes tarafından çok iyi tanınan, takip edilen bir dergiyi kısa bir aradan sonra tekrar yayın hayatına sokmuş olmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Dergimizin yenilenen yüzüyle ilk sayısının baskısını çıkardık. İkinci sayısının baskısı da şuanda basım aşamasında, heyecanla elimize ulaşmasını bekliyoruz.”
Derginin editör yardımcısı Prof. Dr. Gülden Z. Omurtag: “Eczacılık camiasının ilk ve en prestijli dergisini sürdürmekten dolayı son derece gururluyuz. Amacımız beş yıllık aradan sonra uluslararası camiada dergimizin tekrar saygın konumunu sürdürmesi için elimizden geleni yapmak. Uluslararası indekslere gerekli başvurularımızı yaptık. Yurt dışından da araştırmacılar dergimize kaliteli yayınlar göndermeye başladı.”
Derginin editör yardımcısı Doç. Dr. Barkın Berk: “Türkiye’deki değerli yayınların artık Türk Bilim Dergilerinde yayınlanması bizim için çok önemli. Amacımız bu derginin tekrar hem uluslararası platformda hem de ulusal alanda prestijli ve saygın bir bilimsel yayın olmasını sağlamak.”
ECZAKDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sevim Rollas: “Benim asistanlığımdan beri takip ettiğim bir dergiydi. Her sayısını kütüphanemde saklıyorum. Derginin tekrar yayın hayatına geçmesi beni çok mutlu etti. Değerli hocam sayın Prof. Dr. Kasım Cemal Güven bu dergiye uzunca bir süre çok emek verdi. Sonrasında dergi Prof. Dr. Erden Güler tarafından yayınlanmaya devam etti. Bir dönem aradan sonra; geçmişinde bu kadar emek olan bir derginin tekrar yayın hayatına geçmesi beni çok mutlu etti. Zaman içinde derginin önemli indekslere gireceğine inanıyorum.”