Bu yıl Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak yine çok ses getiren bir Kariyer Günleri düzenledik. Eczacılık sektörünün liderlerinin bir araya geldiği etkinlikte anlatılanlar, özellikle geleceğin eczacılarına yol haritası olacak nitelikteydi.
Bu yıl Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi olarak yine çok ses getiren bir Kariyer Günleri düzenledik. Eczacılık sektörünün liderlerinin bir araya geldiği etkinlikte anlatılanlar, özellikle geleceğin eczacılarına yol haritası olacak nitelikteydi.
Üniversite öğrencileri için gelecekte çalışacakları iş alanlarında, başarılı noktalara gelmiş kişilerle buluşmak, şahane bir deneyim oluyor. Ben de üniversite öğrencisiyken böyle etkinliklerin sıkı takipçisiydim. Başarılı kişilerin hikayeleri, tecrübeleri ve tavsiyeleri; kariyer yolculuğumda hep yoluma ışık tuttu. Onları dinlediğim her an, vizyonumu genişletmeme imkan sağladı. Bu nedenle öğrenciyken kurduğum SANİTAS öğrenci kulübünde de hep başarılı kişilerle bir araya geldiğimiz aktiviteler düzenlemeye gayret ettik. Katıldığım her bir konuşmadan aldığım ilham, anlatılarla kocaman olan hayallerim, bugün beni işini büyük bir mutlulukla yapan bir eczacıya dönüştürdü. Meyvelerini zamanla topladığım o tohumları bugün de öğrencilerim kendi bahçelerine ekiyor. Danışmanı olduğum İstanbul Medipol Üniversitesi Eczacılık Öğrencileri Birliği (MEDUPSA), dekanımız Prof. Dr. Gülden Omurtag’ın da büyük desteğiyle yine unutulmaz bir kariyer günleri düzenledi.
Başarı için cesaret şart
Sıfırdan başlayıp bugün birçok ülkede ürünleri satılan bir ilaç firmasının sahibi olan Berko İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Berat Beran, öğrencilerimize girişimcilik konusunda müthiş ilham verdi. Başarıya nasıl ulaşılacağı konusundaki tanımı da oldukça etkileyiciydi: “Normalden biraz daha fazla zeka, normalden biraz daha fazla çalışma ama normalin çok üzerinde cesaret”. Beran için başarılı olmanın yolu, cesaret edip hayalleri için adım atmasından geçmiş. İlginçtir ki Abdi İbrahim markasını devraldığı noktadan, hayal edilebilecek bir noktanın bile ilerisine taşımayı başaran Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Nezih Barut da konuşmasında cesareti vurguladı. Sıfırdan kurduğu ve başlangıçta 7 kişinin çalıştığı küçük bir laboratuvarı, bugün binlerce kişinin çalıştığı bir şirkete dönüştüren biri Ecz. Nezih Barut. İlaç sektöründe “en büyük yerli şirketler” sıralamasında Türkiye’de 1. sıraya yerleşen, dünyada ise ilk 100’e giren tek Türk şirketi olan Abdi İbrahim’in patronu o. Yani her iki isimde tartışmasız bir başarı öyküsü. Konuşmalarını heyecanla dinleyen öğrencilerimiz de fark etti ki; başarıya giden yolun aslında bir reçetesi var. Çok çalışmak, başarma tutkusuna sahip olmak, ihtiyaçları fark etmek, onları gidermeye yönelik hemen cesaretle harekete geçmek ve o yolculuk esnasında karşınıza çıkacak olan fırsatları iyi değerlendirmek…
İç sesinizi bastırmayın
İlaç sanayinde farklı pozisyonlarda çalışıp çok büyük başarılara imza atmış, bugün de yönetici pozisyonunda olan değerli isimler de öğrencilerimize; kariyer basamaklarını daha hızlı çıkmalarını kolaylaştıracak çok değerli tavsiyeler verdi. Bu noktada Bilim İlaç Pazarlama Müdürü Ecz. Selma Sönmez ile başlamak istiyorum. Ecz. Sönmez öğrencilerin, kariyerlerini önce kendilerini tanımaya başlayarak şekillendirmeleri gerektiğini söyledi. Bunun için de başkalarından çok kendi iç seslerine kulak vermelerini tavsiye etti. Steve Jobs’un şu sözlerine atıfta bulundu: “Başkalarının düşüncelerinin gürültüsünün, kendi iç sesinizi bastırmasına izin vermeyin. Ve en önemlisi, yüreğinizi ve sezginizi izleme cesareti gösterin”. Sözcüklerin gücüyle nelerin başarılabileceğini, varsayımda bulunmadan önyargıdan uzak yaklaşmanın önemini, her zaman elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğini ve hiçbir şeyi şahsi algılamamız gerektiğini vurguladı.
Siz şirket seçin
Novo Nordisk Genel Müdür Yardımcısı Aysun Hatipoğlu başarılı bir kariyerde sosyal sorumluluğun önemini çok güzel örneklerle anlattı. Üniversite yıllarında sosyal sorumluluk projelerinde görev almanın, öğrenci kulüplerine üye olmanın veya dernekler için gönüllü çalışmanın; şirketlere girmede belirleyici olabildiğine değindi. Karşılıksız iyilik yapmanın kişinin mutluluk dozunu nasıl arttırabileceğini de yer aldığı sosyal sorumluluk projeleri sonrası neler hissettiğini paylaşınca, çok daha iyi anladık. Etkinliğin bir diğer konuşmacısı Johnson & Johnson Tüketici Grubu Ruhsatlandırma-Medikal Bölüm Yöneticisi Ecz. Şerife Nur Taşkıran’dı. Çalışanlarına çok değer veren ve mutlu çalışma ortamı sağlayan şirketleri anlattı. Öğrencilere kendilerini üniversite döneminde geliştirmek için her fırsatı değerlendirmelerini tavsiye etti. “Bu sayede hangi şirkette çalışacağınızı siz belirleyin ve şirketinizden bir şeyler talep edebilme hakkınız olsun” dedi.
Ürünleriniz, eserleriniz olsun
Etkinliğin konuşmacılarından Eczacıbaşı Sağlık Grubu İş Geliştirme Danışmanı Ecz. Ayşe Deniz Özger de öğrencilere, kişilik yapılarına uygun birimleri seçmelerinin, mutlu olmalarında büyük bir etken olduğunu anlattı. Bunu da anlayabilmeleri için staj yapmalarının çok önemli olduğunu vurguladı. Öğrencilerimizle gelecekte parlayacak bazı alanları da paylaşan Ecz. Özger, bu alanlardan biri olarak Farmakoekonomiyi gösterdi. Eczacı olmasının yanı sıra yazar kimliğiyle de tanınan Canan Tan, yazdığı kitaplarla ilgili bir konuşma yaptı. Kitaplarının hikayelerini doğrudan yazardan dinlemek, hepimiz için müthiş bir deneyimdi. Ondan daha güzeli ise konuşmalara konukların kendi ürettikleri eserler veya ürünlerin, yetiştirdikleri kişilerin ve geliştirdikleri proje ve hizmetlerin eşlik edebilmesiydi. Canan Tan örneğinden devam edecek olursak, geride bıraktığı yıllarda milyonlara ulaşan kitapları masanın üzerinde duruyordu. Hayatı doya doya ama bir o kadar anlamlı yaşamıştı. Yazdıklarıyla hayatlara dokunmuş, kalıcı olarak da eserler bırakmıştı geriye…
Hem sağlıkçı hem sanatçı olunur
Doktorum programından tanıdığımız genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Murat Aksoy ile müzisyen Ecz. Ahmet Özden “Sağlıkçı ve Sanatçı Olmak” adlı oturumla karşımızdaydı. Hem sağlıkçı hem sanatçı olunabileceğini, öğrencilerimize müthiş bir müzik ziyafeti sunarak canlı canlı kanıtladılar. Kariyer günlerinin konuşmacılarından NovelCare Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Yekta Alper, ilaç endüstrisinde bir eczacı olarak nerelerde çalışabileceklerini öğrencilerimize, deneyimleri eşliğinde anlattı. Sanovel İlaç Eğitim ve Geliştirme Yöneticisi Erhan Makas, iki öğrencimizle dönem içerisinde yaptıkları çalışmayı, “Hikayenin Gücü” başlığıyla sundular. Albright Stonebridge Group Türkiye Danışmanı Ecz. Burcum Uzunoğlu eczacılığın global evrimini anlattı. En güzel oturumlardan biri de dört mezunumuzun yeni başladıkları meslek hayatlarındaki, ilk tecrübelerini paylaşarak geleceğin eczacılarını heyecanlandırmasıydı. Özetle dolu dolu, bilgi depoladığımız bir etkinlik oldu. Tüm konuşmacılarımıza sonsuz teşekkürle…