Sağlık Bakanlığı ile ilaç firmaları arasında ilaç zammına ilişkin pazarlık sürüyor. İlaç firmaları ve eczacılar kur ayarlamasıyla 20 Şubat’ta ilaçlara gelecek olan zammı bekliyor. Fiyatlara yüzde 15-25 arası zam bekleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın ise ilaç firmalarını yüzde 12’lik bir zamma ikna etmeye çalıştığı, firmaların bunu kabul etmediği öğrenildi.
Fiyat Değerlendirme Komisyonu, özellikle yurt dışından gelen ve ithal olan ilaçların fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kurunu geçen yıl yapılan yüzde 26.4’lük artışın ardından 3.40 liraya yükseltmişti. Bu yıl yine 20 Şubat itibarıyla ilaç kuruna zam gelecek.
İlaç fiyatlarındaki kâr oranının düşüklüğü, giderlerin artması eczacıların belini büküyor. Eczacılar ilaç zammı ile birlikte kâr baremlerinin de artırılmasını bekliyor. Eczacılar zammın kesinlikle yüzde 20’nin üzerinde olması gerektiğini ifade ediyorlar…
Son bir kaç yıldır ise yaşanan krizin zirve yapmasının nedeni döviz kurunda yaşanan yükseliş. Avro kurunun şu anda 6,57 olmasına karşın ilaçta sabit avro kurunun 3,40 olması firmaları memnun etmiyor. Güncel kur ile sabitlenen avro kuru arasındaki makasın her geçen yıl daha fazla açılması ilaç krizini kronik hale getirmeye devam ediyor.
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, ilaçta her yıl kur ayarlaması döneminde arz talep sorunun yaşandığını söyledi. Bunun önüne geçmek için ayarlamanın yıl içerisinde periyotlar halinde yapılmasını öneren Çolak, “Üretimin planlama yapmak gerek. İlaç yokluğu ya da kıtlığının net bir tanımını yapmamız gerekiyor. Kıtlık erken uyarı sistemine ihtiyacımız var” dedi. Bu konuda Belçika örneğini veren Çolak, “Yasaya göre, firmaların üretim sıkıntısı yaşadığı ilaçları hemen bildirmesi gerekiyor. Depolara ilaç istediğinde en geç üç gün içinde ilacı gönderme sorumluluğu veriliyor. Biz de Sağlık Bakanlığı’ndan bu yönde yasal düzenlemeler bekliyoruz” diye konuştu.