Fikret KÜÇÜKKOYUNCU
Bu soruyu kendinize hiç sordunuz mu?
Gerçekten ne için çalışıyorum?
Yaptığım işin amacı ve anlamı ne?
Mesele sadece para kazanmak ve geleceği güvenle bakmak mı, yoksa yaptığımız işe başka bir anlam da katıyor muyuz?
Bugünün çalışma temposunda uyku haricindeki hayatımızın ortalamada en az yarısını işte geçirdiğimizi düşünürsek, işte ne yaşadığımız ve ne hissettiğimiz ve tabi ki ne kadar tatmin olduğumuz konusu bir hayli önemli oluyor.
Bu dergi mesleki bir dergi olduğu için iş konusunu sektör içinden ele alalım, yani sektörde firmalarda ve depolarda çalışanlar, eczanede teknisyen ve eczacı olarak çalışanlar ve bu sektöre hizmet üreten firmalarda çalışanlar.
İster çalışan ücretli kesim olsun isterse iş veren olsun önemli bir çoğunluk hafta sonu ve tatillerde gezmek için tüm hafta boyunca çalışıyor gözüküyor. Tabi ki bir de geleceğine yatırım yapma durumu var.
Yani hep yakın ya da uzak bir gelecek için çalışıyoruz, durmak bilmeden, durup düşünmeden…
Oysa ne için yaşıyoruz? Mutlu olmak için.
Mutluluğa giden yol bu kadar fazla çabalamayı gerektiriyorsa ve mutluluk bir süreç değil sonuç ise ve o sonuçta bir türlü istediğimiz şekilde gelmiyorsa o zaman ne için yaşıyoruz?
Mutluluk bir çaba gerektirir doğru ama her şeyin sonunda elde edeceğimiz bir mükafat değil, yaşarken her anında elde ettiğimiz bir şey olmalı.
Herkesin sosyal hayatında kendini mutlu eden bir çok şey vardır, dostlarla zaman geçirmek, spor yapmak, doğada olmak, bir enstrüman çalmak, ya da ailesi ile vakit geçirmek vs.
Farkında mısınız, bunların hiçbirinde aktivitenin sonunda mutlu olma gayesi yoktur, aktivitenin kendisi keyiflidir zaten.
Peki işte böyle mi? Aktivitenin kendisi keyifli mi? Bir sonuç için mi çalışıyoruz yoksa içindeyken yaparken mutlu muyuz?
Benim gördüğüm ve öğrendiğim şey şu,
İş hayatında mutluluk, işe bir anlam katmaktan geçiyor ama sadece bu değil. Sürekli öğrenmek ve gelişmek, yaptığın işin sonuçlarını görebilmek ve bir başarı elde etmek, kendi yetkinliklerini kullanabilmek, bir miktar özerklik (bağımsızlık) gibi birçok parametrede bunun içinde.
Ama önce anlam. Yaptığınız iş size ne ifade ediyor.
Japoncada IKIGAI diye bir kelime var, Hayatın, yaşamanın amacı diye tercüme edilebilir, insanlar Japonya’da çalışmaya bir anlam katıyor. 90 yaşındaki bir çiftçi en iyi mahsülü nasıl alırım diye uğraşırken 85 yaşındaki bir yönetmen hayatının en iyi filmini çekmenin peşinde. “ Emekli” olmuş (ama aslında olmamış) yani aslında sadece işinden ayrılmış bir mühendis bile ömrünün sonuna kadar yetkinliklerine uygun bir meşgale bulup yapmanın derdinde.
Çünkü Japonca’da “emeklilik” diye bir kelime yok İngilizcedeki “retirement” yok yani. Çünkü emeklilik diye bir şey yok, çünkü iş bir yük değil bir anlam ifade ediyor.
Peki bizim için ne ifade ediyor?
Sonraki yazılarda bunu biraz açalım diyorum
Şimdilik hoşça kalın