2020 İlaç Temin Protokolü Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalandı. 20 Aralık 2019’da başlayan SGK ile Protokol görüşmeleri bugün itibariyle sonlandı ve protokol imzalandı. Protokol’ün 25 Eylül Dünya Eczacılık Günü’nde imzalanması anlamlıydı.
COVID-19 sürecinde eczacıların üstlendiği sorumluluk ve karşı karşıya kaldıkları zorluklar sebebiyle kamu tarafından eczacılık mesleğine değer verildiğinin gösterilmesi gerektiği tüm görüşmelerde SGK’ya iletilmişti.
En temel talep çok ciddi uçurum olan iskonto baremlerinin arasına barem konulması idi. Bu gerçekleşirken, indirim oranlarında ve baremlerinde, iskonto oranlarında iyileştirme yapılması noktasına uzlaşma sağlanmış oldu. SGK’nın Biyometrik Doğrulama, Tarama, Sözleşme ve Protokolün Tarafları ve Sıralı Dağıtım ile ilgili talepleri yeni Protokolde yer almadı. Bununla birlikte ceza ve fesihler noktasında iyileştirmeler sağlandı.
Protokol 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak. Protokol’ün 4 yıllık olduğu belirtildi. 4 yıllık süreçte ara protokoller ile protokolün yenileneceği de kaydedildi.
SGK-TEB ilaç alım protokolü, 1 Ekim 2020’de yürürlüğe giriyor
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamada, SGK-TEB ilaç alım protokolünün 1 Ekim 2020’de yürürlüğe gireceğini ve 4 yıl süreyle geçerli olacağını bildirdi. Bakan Selçuk, “(SGK-TEB ilaç alım protokolü) Eczanelere yıllık 235 milyon liraya ulaşan bir iyileştirme sağladık” dedi.
Bakan Selçuk’un açıklamaları şöyle: 2000’li yıllarda bedeli ödenen ilaç sayısı 3.986 iken, bugün iki kattan daha fazla artarak toplam 8.748 ilaç geri ödeme listemizde. Bugün, sözleşmeli olduğumuz toplam 26.586 eczane aracılığıyla vatandaşımıza hizmet sunmaktayız. Aylık olarak, ortalama 30 milyonun üzerinde reçeteye işlem yapmaktayız. Yeni protokol 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girecek ve 4 yıl süreyle geçerli olacak. Yeni protokolümüzde baremler, iskonto oranları ve reçete başına hizmet bedelleri yeniden belirlendi. İşte bu düzenlemeler sonucunda eczanelere, yıllık 235 Milyon Liraya ulaşmasını beklediğimiz bir iyileştirme sağladık. Protokolümüzde 76 ana madde, 110 alt madde olmak üzere toplamda 186 madde var.
Rapor süreleri uzatıldı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan düzenlemeyle karşılanan yoğun bakım tedavi ücretlerini iki katına çıkarttık. Yine yoğun bakımdaki Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçları geri ödeme listemize aldık. Vatandaşımızın sağlık hizmetlerine erişiminde bir kesinti olmaması için çeşitli tedbirleri hızla devreye aldık. Kronik hastalarımızın 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin geçerlilik sürelerini uzattık” dedi.
Ciroya göre ıskonto ve Reçete Başı Hizmet Bedelleri şöyle: