Silimarin, serbest radikal temizleyici olarak görev yapan ve hücresel hasarın gelişimiyle ilişkili enzimleri modüle eden flavonolignan izomerlerinden oluşur.
Devedikeni (Silybum marianum L.), Yunanlardan Çinlilere kadar çeşitli kültürlerde yüzyıllardır geleneksel kullanımı olan bir bitkidir. Alternatif tıpta karaciğer hastalıklarından safra kesesi sorunlarına ve melankoliye kadar çok çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Uzun kullanım geçmişi göz önüne alındığında, modern tıp devedikeni ile ilgilenmeye başlamış ve birçok testten geçmiştir.
Silimarin, süt devedikeni bitkisinin (Silybum marianum L.) kurutulmuş tohumlarından ve meyvelerinden elde edilen bir ekstrakttır. Yapılan farmakolojik çalışmalar, Silimarinin fizyolojik dozlardan daha yüksek dozlarda bile toksik olmadığını ortaya çıkarmıştır ve bu da çeşitli hastalıkların tedavisinde güvenli kullanımını akla getirmektedir.
Silimarin, serbest radikal temizleyici olarak görev yapan ve hücresel hasarın gelişimiyle ilişkili enzimleri modüle eden flavonolignan izomerlerinden oluşur. Ayrıca, cilt için güçlü anti-inflamatuar maddeler olan ve cildin kızarıklığını azaltmaya yardımcı olan polifenoller açısından zengindir. Böylece anti-inflamatuar özelliklere sahip güçlü bir antioksidan olduğunu söyleyebiliriz.
Silimarin hem topikal hem de oral formülasyonlarda mevcuttur ve melanom ve melanom dışı cilt kanserleri, melazma, rosacea, sedef hastalığı, atopik dermatit, akne, yara iyileştirme, kozmetikler ve ayrıca yaşlanma karşıtı tedavi gibi dermatolojide birçok durumda kullanılmaktadır. Silimarin ve Silibinin cilt üzerindeki fotokoruyucu mekanizmaları esas olarak UV kaynaklı oksidatif stres, iltihaplanma, bağışıklık tepkileri ve DNA hasarı gibi güneşten gelen UV radyasyonunun zararlı etkilerini azaltma ve bastırma yeteneklerinden kaynaklanmaktadır.
KLİNİK BULGULAR
- Hafif-orta dereceli akne tedavisi üzerine yapılan bir çalışmada, %0,5 Silimarin yüklü antioksidan serumun etkinliğini ve güvenliğini değerlendirilmiştir. %0,5 Silimarin içeren antioksidan formülasyon, aknenin klinik şiddetini ve ilgili cilt biyofiziksel parametrelerini iyileştirdiği bulunmuştur. [1]
- S. marianum tohumundan elde edilen çok bileşenli standartlaştırılmış ekstrakt, güneş ışığının neden olduğu hasarın ve fotoyaşlanmanın önlenmesine odaklanan dermatolojik preparatların bir bileşeni için uygun bir aday gibi görünmektedir. [2]
- Silymarinin topikal fotokoruma özelliğinin incelendiği bir çalışmada: Silimarin’in %10’luk (w/w) kullanımı, 9’a yakın bir Güneş Koruma Faktörüne (SPF) izin verdiğinden, verimlilik açısından elde edilen sonuçlar son derece ümit vericidir. Etkinliği, fotostabilitesi ve halihazırda gösterilen diğer özellikleriyle Silimarin, topikal ışıktan koruma alanında dikkate alınması ve vurgulanması gereken bir bileşendir. [3]
- Topikal Silimarin, UVB ışınlarının güçlü emilimini gösterir ve cildi akut güneş yanığına karşı korur. Bir çalışmada Silimarinin 295 ila 400 nm arasındaki UVA ve UVB spektrumlarını emerek 6,07 SPF değerini gösterdiği bile bildirildi. Her ne kadar güneş kreminin yerine geçmese de belli ölçüde fotokoruyucu faydalar gösteriyor.
- %1,4 Topikal Silimarin kremi, %30 Salisilik asit peeling ile karşılaştırılabilir sonuçlar gösterdi. Silimarin, hafif ila orta dereceli akne vulgaris için umut verici, güvenli bir tedavi yöntemi olarak düşünülebilir.
Kaynak:
- Kim, J., Lee, Y. N., Lee, J., Lee, S. G., Kim, H., Choi, Y. S., … & Kim, J. (2023). Efficacy and safety of silymarin containing antioxidant serum as an adjuvant treatment of mild‐to‐moderate acne vulgaris: A prospective, open‐label pilot study. Journal of Cosmetic Dermatology, 22(2), 561-568.
- Vostálová J, Tinková E, Biedermann D, Kosina P, Ulrichová J, Rajnochová Svobodová A. Skin Protective Activity of Silymarin and its Flavonolignans. Molecules. 2019; 24(6):1022. https://doi.org/10.3390/molecules24061022
- Couteau, C., Cheignon, C., Paparis, E., & Coiffard, L. J. M. (2012). Silymarin, a molecule of interest for topical photoprotection. Natural Product Research, 26(23), 2211–2214. doi:10.1080/14786419.2011.637219