Ecz. Yusuf KÜRKÇÜOĞLU yazdı…
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında mevcut “Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol” revize edildi.
SGK Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı ve TEB Başkanı Erdoğan Çolak tarafından imzalanan ek protokolle, eczanelere ödenen reçete başı hizmet bedellerinde çok ufak artış yapıldı. Ufak artış diyorum çünkü; 200.000 TL’ye kadar satış hasılatı olan eczaneye reçete başı 27 Kuruş, 1.500.001 TL üzerindeki satış hasılatı olan eczacıya reçete bayı 2 Kuruş zam yapıldı. Hiç yapılmasaydı da olurdu.
Eczacıların bu protokol ile tek kazançları; eczanelerde satılan medikal malzemelerin çeşidinin artırılması oldu belki. Eczaneler tarafından karşılanacak olan medikal ürünlerin sayısı 186 kaleme çıktı. Varis çorabı, konuşma cihazı, ev tipi aspiratör, nebülizatör, pulse oksimetre cihazı, eldiven, koltuk değneği, elastik dizlik, diz ortezi, statik dirsek splinti, manuel tekerlekli sandalye, aspirasyon kateteri, sonda, idrar torbası, havalı minder, havalı yatak, hasta altı bezi, kolostomi torbası, kan şeker ölçüm cihazı, kan şeker ölçüm çubuğu, işitme cihazı pili vs.
Bu medikal ürünlerin eczanelerde satılmasına bazı medikal üretici firmalar sevindi tabi ki. Ama bu firmaların bayileri ise üzüldü diyebilirim, çünkü ellerindeki Pazarın büyük bir kısmı eczanelere kayacak.
Bu arada TÜMDEF (Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu) medikal malzemelerin eczanelerde satılmaması için dava açtı. Medikal ürünlerin satışı eczanelerde yapılamaz diyen TÜMDEF, yapılması halinde Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği ile tıbbi cihaz satışı yapan işletmelerin faaliyetlerini sürdürmek için yetki belgesi almalarının zorunlu olduğu hatırlatıldı. Dolayısıyla eczacıların medikal ürün satışı yapabilmeleri için TÜMDEF; TCESİS (Tıbbi Cihaz Eğitim Sistemi) içinde yer alan eğitimleri almak, sınavdan başarıyla geçmek ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurarak yeterlilik belgesi almak gerektiğini, yönetmeliğin gereklerinin yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Mahkemenin sonucuna göre eczacılar TCESİS belgesi alacaklar veya almayacaklar.
TEB’in başlattığı SMART Eczane Programı ise Türkiye geneline yaygınlaşıyor. Geçtiğimiz ay yapılan toplantıda; 2015 yılında 8 Bölge Eczacı Odası ile başlatılan ve danışmanlık rolünün ön plana çıkarıldığı Programda SMART Eczacı sayısının 3000’e ulaştığı ifade edildi. Bu önemli bir rakam.
Bayer ve TEB işbirliği ile eczacıların kadın sağlığı hakkında referans noktası olması yönündeki çalışmalar da takdire şayan. Bayer Genel Müdürü Sayın Oğuz Mülazımoğlu ve TEB Başkanı Sayın Erdoğan Çolak’ı kutlar, bu tür çalışmaların artırılmasını dilerim.
Eczanelere danışmanlık veren şirketlerin de sayısı artıyor. Sektörde tecrübeleriyle tanınan Fikret Küçükkoyuncu, Caner Aktaş ve Kemal Değirmenci’nin kurdukları Phusion Eğitim Danışmanlık firması da eczanelere danışmanlık hizmetleri vermeye başladı. Bu üç önemli isim ile yaptığımız röportajı dergimizde bulabilirsiniz. Ecz. Durukan Avcı ile yaptığımız röportaj da sayfalarımız arasında.
Dergimiz OTC News’in misyonu; eczacılarımıza alanları ile ilgili gelişmeleri aktarmak. Bunu da elimizden geldiği kadar iyi yaptığımıza inanıyoruz. Binlerce eczacıya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz…